Sarjatenniksen säännöt
1 Sarjat
Sarjatennis voidaan pelata sekä sisä- että ulkokentillä. Sisä- ja ulkokenttäsarjat voivat sisältää seuraavat sarjat (Seniorien sarjoista on omat sääntönsä):
– Miehet
– Naiset
– Tytöt 16 v
– Pojat 16 v
Kukin sarja voidaan jakaa seuraaviin sarjatasoihin:
– SM-liigaan
– I-divisioonaan
– II-divisioonaan
jne.
Sarjatasot voidaan jakaa kahteen tai useampaan lohkoon.
2 Järjestäjä
Sarjatenniksen järjestäjänä toimii Suomen Tennisliiton (STL) kilpailutoimikunta.
3 Pelisääntöjä
Ulkokenttä- ja sisäkenttäsarjat voidaan pelata yksinkertaisina tai cup-muotoisina sarjoina.
Sisäkenttäsarjat pelataan seuraavasti: Miesten- ja naisten SM-liiga muodostuu perussarjasta, joka pelataan yksinkertaisena ja play-offs -otteluista, johon pääsee perussarjan neljä parasta joukkuetta. Muut sarjat pelataan yksinkertaisina. Sarjoja voidaan pelata myös cup-muotoisena kilpailuna. Miesten ja naisten SM-liigan play-offs–otteluista ja SM-liigacupista on liitteenä erilliset ohjeet.
Sarjaottelu käsittää miesten sarjassa neljä ottelua, kolme kaksinpeliä ja yhden nelinpelin paitsi liigacupin tai play-offs –otteluiden tilanteessa 2-2, jossa pelataan ylimääräinen, ratkaiseva nelinpeli.
Naisten ja junioreiden sarjoissa pelataan kaksi kaksinpeliä ja yksi nelinpeli.
Naiset eivät saa osallistua miesten sarjatennikseen.
Sarjaottelussa pelaaja voi osallistua vain yhteen kaksinpeliin.
Ottelu ratkaistaan kahdella voitetulla erällä, tilanteessa 6-6 pelataan tie-break.
Nelinpeli pelataan no ad-säännöllä ja kolmas erä ottelutie-breakina, kymmeneen pisteeseen.
4 Osanotto-oikeus
Ylimmille sarjatasoille osallistuvien joukkueiden lukumäärän päättää kilpailutoimikunta.
Joukkueiden pelaaminen eri sarjatasoilla määräytyy edellisen vuoden sarjan perusteella.
Nousuista, putoamisista ja niihin liittyvistä karsinnoista antaa kilpailutoimikunta määräykset ennen sarjojen alkamista.
Osanotto-oikeus on kaikilla STL:n jäsenseuroilla. Samasta seurasta voi osallistua kuhunkin sarjaan useampia joukkueita, ei kuitenkaan SM-liigatasolla. Joukkue jatkaa seuraavalla kaudella ilman erillistä ilmoittautumista saavuttamallaan sarjatasolla.
5 Ilmoittautuminen ja peliohjelma
Kilpailukutsu julkaistaan seuratiedotteessa ja/tai STL:n verkkosivuilla. Uusien joukkueiden ilmoittautumiset alimmalle sarjatasolle ja mahdolliset sarjasta luopumiset sisäsarjaan tulee tehdä 15.8. mennessä ja ulkosarjaan 15.3. mennessä.
Kilpailutoimikunta laatii peliohjelman. Ottelusiirtoja voidaan myöntää vain mikäli ottelun pelaamiselle ilmenee ylivoimainen este, joiksi katsotaan esim. useamman kuin yhden pelaajan loukkaantuminen, sairastuminen tai seuran pelaajan maajoukkue-edustus.
Siirtoa pyytävän seuran on sovittava vastustajan kanssa uusi otteluaika ja ilmoitettava tämä välittömästi STL:n toimistoon. Mikäli joukkueet eivät pääse ottelusiirrosta yksimielisyyteen, STL määrää ottelulle uuden ajankohdan.
Miesten I-, II-, III- ja IV-divisioonissa on runkosarja pelattava sisäpelikaudella 28.2. mennessä ja ulkopelikaudella 31.7. mennessä. Naisten sisäpelikauden I- ja II-divisioonan takaraja on 28.2. Ulkopelikaudella naisten I-divisioonan pelit on pelattava 31.7. mennessä. Määräyksien rikkomisesta STL:n hallitus määrää sakon ja ottelu tuomitaan päättyneeksi 0-0 eikä kumpikaan joukkue saa ottelusta pistettä.
6 Osallistumiskelpoisuus
Ilman STL:n antamaa tasoitusta pelaaja ei voi osallistua sarjatennikseen. Mikäli joukkueen jollakin pelaajalla ei ole STL:n hyväksymää tasoitusta, STL määrää pelaajan tasoituksen seuran anomuksesta.
Jos samasta seurasta osallistuu useampia joukkueita tiettyyn sarjaan, tulee joukkueita edustavat pelaajat nimetä kilpailutoimikunnan ohjeiden mukaan ennen ensimmäistä sarjaottelua.
Jokaisella pelaajalla tulee olla K-jäsenyys maksettuna. Saman pelikauden aikana pelaaja voi edustaa vain yhtä seuraa. Seurasiirrot on tehtävä STL:n edustusmääräysten mukaisesti. Sarjatennikseen voivat osallistua Suomen kansalaiset ja maassamme vakinaisesti asuvat muun maan kansalaiset jotka ovat STL:n jäsenseuran jäseniä.
Mikäli juniorisarja jatkuu yli vuodenvaihteen, osallistumiskelpoisuus määräytyy sarjan alkamisajankohdan perusteella.
7 Pelaajajärjestys
Joukkueen pelaajan sijoitus määräytyy tasoitusten perusteella. Ottelussa joukkueiden ykköspelaajat pelaavat vastakkain, samoin kakkospelaajat jne. SM-liigassa ja muilla sarjatasoilla pelataan tasoitusluettelon rankingnumerojärjestyksen mukaisesti. Järjestyksen tulee olla voimassa seuraavan tasoitusluettelon ilmestymiseen saakka. Pelaajajärjestys määräytyy viimeisimmän tasoitusluettelon mukaan.
Ennen sarjan alkua nimeää SM-liigaseura joukkueeseensa miesten sarjoissa neljä parasta ja naisten ja juniorisarjoissa kaksi parasta pelaajaa STL:n rankingin mukaisessa järjestyksessä, joka on voimassa koko pelikauden.
Kuhunkin otteluun nimetyt pelaajat pelaavat tämän järjestyksen mukaisella paikalla joukkueessa.
Jos SM-liigaseurasta osallistuu sarjatennikseen useampia joukkueita, nämä nimetyt pelaajat eivät voi edustaa seuran alempia joukkueita.
Alemmilla sarjatasoilla pelaaja sitoutuu pelaamaan koko kauden siinä joukkueessa, jossa hän pelaa ensimmäisen ottelunsa.
SM-liigassa pelannut henkilö ei saa osallistua alempien joukkueiden otteluihin samalla sarjapelikaudella paitsi nousukarsinnoissa SM-liigaan, jolloin seuralla on oikeus käyttää parasta mahdollista joukkuetta. Samasta seurasta ei voi olla kahta (2) joukkuetta SM-liigassa.
Mikäli joukkue pelaa väärässä paremmuusjärjestyksessä, käyttää edustuskelvotonta pelaajaa tai pelaa muuten vastoin näiden sääntöjen määräyksiä, merkitään joukkue hävinneeksi miesten ottelussa 0-4 ja muissa 0-3.
8 Sarjan pelaaminen
Sarjaan hyväksytyn joukkueen on pelattava sarja loppuun. Yhtään ottelua ei saa luovuttaa esimerkiksi 3-0 tilanteessa, vaan ottelu on pelattava, paitsi pelattaessa cup-periaatteella, jolloin ratkaisematon nelinpeli voidaan jättää pelaamatta. Mikäli joukkue joutuu luovuttamaan ottelun, kilpailutoimikunta tekee päätöksen mahdollisesta sarjasta sulkemisesta.
Jos joukkue luopuu sarjasta kesken tai jättää ilmoittamatta sarjapaikasta luopumisestaan, on seuran maksettava luopumissakko, jonka suuruuden määrää vuosittain STL:n hallitus.
Jos ottelu keskeytetään pelaajan loukkaantumisen tai käyttäytymisen takia, tämä otetaan huomioon sarjataulukossa siten kuin ottelu olisi pelattu loppuun (esim. tilanteessa 4-2 luovutus tilastoidaan 6-2,6-0).
Mikäli pelaaja luovuttaa kaksinpeliottelunsa loukkaantumisen takia tai mikäli pelaaja ajetaan ulos käytösrikkeestä, hän ei voi osallistua nelinpeliin. Mikäli joukkueella ei tällöin ole edustuskelpoista varapelaajaa nelinpeliin, ottelu tilastoidaan vastustajan 6-0,6-0 voitoksi. Mikäli pelaaja poistetaan käytösrikkeen takia sarjaottelusta, langetetaan seuralle 200,- € sakkorangaistus.
9 Sarjaottelun pelaaminen
Vierasjoukkueen on otettava yhteyttä kotijoukkueeseen viimeistään kolme vuorokautta ennen ottelua. Tällöin sovitaan käytännön järjestelyistä, kuten joukkueen kokoonpanosta, ottelujärjestyksestä, kenttien lukumäärästä ja peliajoista.
Ennen ensimmäistä ottelua kapteenien on ilmoitettava toisilleen, vaadittaessa kirjallisesti, ykkös-, kakkos- ja kolmospelaajien nimet.
Ellei joukkueiden välillä muuten sovita, noudatetaan seuraavaa pelijärjestystä: ykköspelaajat, kakkospelaajat, kolmospelaajat ja nelinpeli.
Miesten I-divisioonassa pelataan ottelujärjestyksessä nelinpeli, kakkospelaajat, ykköspelaajat ja kolmospelaajat.
10 Sarjaottelun järjestäminen
Jokainen joukkue vastaa omista kustannuksistaan. Kotijoukkue järjestää kentät, pallot ja tuomarit. Miesten SM-liigan ja naisten SM-liigan otteluissa on oltava tuomarit.
STL:n sääntö- ja toimitsijatoimikunta nimeää miesten ja naisten SM-liigan play-offsin ja SM-liigacupin ylituomarin.
Jokaisessa kaksinpeliottelussa on oltava uudet pelipallot. SM-liigan otteluissa on vaihdettava uudet pallot kolmanteen erään. Sarjatennisottelupari tulee pelata samanmerkkisillä ja -tyyppisillä palloilla.
11 Kapteeni
Jokaisella joukkueella tulee olla vähintään yksi kapteeni. Varakapteenina voi toimia joukkueen pelaaja, jolla ei ole ottelu käynnissä. Erimielisyyksien ilmetessä joukkueiden kapteenit pyrkivät ratkaisemaan asian.
Ottelun aikana pelaaja ei saa ottaa vastaan mitään ohjeita tai neuvoja, paitsi puolta vaihtaessaan kentällä istuvalta kapteenilta.
Kentällä kapteenin ominaisuudessa saa istua vain joukkueen valmentaja tai joukkueen jäsen.
12 Huono sää
Kaikissa sarjoissa sarjaottelu tai osa siitä voidaan huonon sään sattuessa pelata hallissa, SM-liigassa kilpailunjohtajan/ylituomarin määräyksestä.
13 Pelipaikka
Ottelut järjestetään pelipaikalla, johon yleisöllä on pääsy, mikäli sellainen pelipaikka on paikkakunnalla.
Lisäksi ottelu on pyrittävä järjestämään kentillä, jotka mahdollisimman hyvin vastaavat kansainväliselle kentälle asetettavia vaatimuksia. Kilpailutoimikunta antaa tässä asiassa tarvittaessa suosituksia tai määräyksiä.
14 Pistelasku
Voitetusta sarjaottelusta voittaja saa kaksi pistettä. Tasapelitilanteessa (2-2) molemmat joukkueet saavat pisteen. Saavutetut pisteet ratkaisevat sarjan, divisioonan ja lohkon sijoitukset. Jos useampi kuin yksi joukkue on samassa pistemäärässä, ratkaisee ottelusuhde paremmuusjärjestyksen. Mikäli ottelusuhdekin on tasan, ratkaisee eräsuhde. Jos tämäkin on tasan on pelisuhde määräävä. Jos vielä pelisuhdekin on tasan, pelataan uusintaottelu puolueettomalla kentällä.
15 Raportointi
Pelatun sarjaottelun tulos toimitetaan STL:n laatimaa lomaketta käyttäen viimeistään seuraavana päivänä STL:lle. Mikäli seura laiminlyö tulosten tiedottamisen, laskutetaan seuraa laiminlyöntimaksulla, jonka STL:n hallitus vuosittain määrää.
16 Mestaruus ja palkinnot
Eri sarjoissa voittaneet joukkueet julistetaan ko. vuoden sisä- tai ulkokenttien Suomen mestareiksi. STL jakaa kunkin sarjan kolmelle parhaalle joukkueelle mitalit (kulta, hopea ja pronssi), miesten SM-liigan voittajille viisi mitalia ja muissa sarjoissa neljä mitalia joukkuetta kohti. Mikäli seura haluaa useampia mitaleja, on seuran kustannettava ne itse.
17 Nousut ja putoamiset
STL:n kilpailutoimikunta antaa ohjeet nousu- ja putoamiskarsinnoista ennen sarjan alkua.
Seura voi anoa järjestettäväkseen nousukarsinnan I-divisioonasta SM-liigaan. Mikäli anojia on monta, arvotaan pelipaikka. Nousukarsintoihin osallistuvat joukkueet jakavat kenttä-, pallo- ja tuomarikustannukset.
STL arpoo ja päättää muissa sarjoissa pelipaikat ja määrää otteluajat.
Ulko- ja sisäkenttien nousu- ja putoamiskarsinnat tulee järjestää kyseisen pelikauden mukaisissa olosuhteissa.
18 Erimielisyydet
Jos seura haluaa saattaa erimielisyyden kilpailutoimikunnan käsiteltäväksi, asiasta on laadittava kirjallinen protesti. Protesti on aiheen ilmaannuttua tehtävä välittömästi kirjallisena ja sen tulee olla STL:n toimistossa viimeistään kolmen (3) päivän kuluessa ottelusta. Tämän jälkeen perille saapunutta protestia ei käsitellä. STL:n hallitus määrää protestimaksujen suuruuden.
Järjestys- ja kurinpitoasioiden käsittelystä on määrätty erikseen.
19 Muut määräykset
STL:n kilpailutoimikunta voi antaa lisäohjeita ja tarkennuksia näihin sääntöihin. Muutoin sarjatenniksessä noudatetaan STL:n edustus- ja kilpailumääräyksiä sekä Kansainvälisen Tennisliiton pelisääntöjä.
Näiden sääntöjen muuttamisesta päättää STL:n hallitus.